4 søstre og en middag …

En vintervakker kveld denne uken var vi samlet til god spis på Ullern. 4 godt voksne damer, med historie og ballast – og interessante forskjeller i syn på mangt. Samtalen ble varm og til tider litt varmere – som vanlig, sagt med et smil. Det fargerike fellesskap er spennende. Det gode med alder, voksen alder, er at dosen innsikt – spesielt selvinnsikt, øker. Det gjør godt å sitte en kveld i trygge rammer å diskutere, dele erfaringer, kjenne etter hva som skal til for å forme et godt liv. Et meningfylt liv. Å høre hverandre sette ord på hva som kreves for å skape vekst – enten det er personlig, i samlivet, blant venner, med familie, eller i det profesjonelle. Kjenne etter egne sperrer, selvpålagte hindre, styrker og svakheter. Erkjenne viktigheten av å gjøre valg – gripe fatt i også det vi vet må endres. Over tid – og med en solid dose erfaring – forandres vårt syn på hva som representerer “det gode liv”.

Det skjer noe med oss når vi runder 50. Halvveis til 100. Juhu … madre mie. Voksen nå … eller ble vi egentlig det for et par tiår siden … Vi tilpasser automatisk syn og holdninger til alder ettersom eget liv stormer frem. En av oss tegnet et bilde av egne følelser rundt det å ha fylt 60 for få dager siden, som fikk oss over i det spøkefulle. Ja, nettopp slik er det. For enkelte kan det å runde et nytt år være en seier i seg selv, for andre begynnelsen på slutten. Sagt med et lunt smil. 

For tre tiår siden – når ordet sølvbryllup ble nevnt, tenkte jeg … hm. “Oi, gift i 25 år, ja – da er de gamle – skikkelig gamle.” Nyttårsaften feieret Helge og jeg sølvbryllup. Ja, jeg kjenner enda på smaken av ordet. Sølvbryllup! Herlig. Rått faktisk. Nesten litt eksotisk – som en sjelden vare. Bak et slikt jubileum ligger interessante valg, hardt arbeid, en klar oppfatning av hva som skal til for egen lykke og vekst. Lykke i denne sammheng – dreier seg ikke om å handle ny Cala Jade veske, ny bil, Gubi lampe eller annet. Vi snakker om den lykken som gir livet mening, harmoni, personlig vekst, styrke og overskudd til også å være der for andre. Lytte til hva hjertet forteller. 

Et blikk inn i Helges ord til meg nyttårsaften minner om et av mine største og trolig viktigste valg i livet: “Samtidig valgte du – i en helt annen grad enn jeg var klar over da – bort deler av deg selv. Du valgte bort en strålende karriere i godt gjenge, du valgte bort unike muligheter, fristende utfordringer og fantastiske tilbud for å løfte meg, bli mitt liv. Ute av syne, men drivkraften, kapteinen og designeren i alt vi har gjort siden. Businessmessig og privat.” … Ja, Helges ord. Jeg ser det ikke helt slik – men forstår. Jeg mener selv å ha valgt et rikt liv. Et liv med uforbeholden kjærlighet, respekt, sjelden takhøyde og en vekstkurve som har pekt jevnt oppover. Å ha levd et 24/7 samliv i snart 30 år er ikke kun roser. Mengder hardt arbeid, klart fokus og vilje ligger bak et jubileum med sølv i blikket. Dèt er hva som gjelder.

Ofte stilles vi overfor vanskelige valg når vi lytter til hjertet. Vi vet hva som må endres, vi kjenner hvor raskt foten toucher bremsepedalen. Pedalen som ofte stopper oss fra å gjøre de valg som skal og må til for et innholdsrikt og godt liv i den andre enden. 

Å sitte med søsken en lun januarkveld, høre moden selvinnsikt, diskutere veier for å bygge seg selv sterkere i den livvssituasjon vi har i dag – hver av oss – med egne feil og mangler, sterke og svake sider, er rett ut frydefullt. Alder har sjarm, og du verden – modning er vakkert. 

Jeg ble inspirert denne kvelden. Den enkle teksten nedenfor ble skrevet morgenen etter og delt på Instagram. La oss heie hverandre frem dette året. La endringvilje og vekst få det fokus det fortjener. La oss kjenne etter – la hjertet få en stemme i hverdagen.♥️


How to choose happiness? 

The question often pops up in discussions with people in my professional  life. A delicate question to which the answer is for each and every one to seek. Maybe we have to shift focus, see beyond fear, beyond those selfimposed fences that are holding us back – and listen to our hearts. 

Philosophers through the ages have always focused on the education of the heart. “Educating your mind without educating your heart is no education at all,” said Aristotle, the great greek philosopher.

My favorite spiritual leader – Tenzin Gyatso – better known as the 14th Dalai Lama, picked up the theme a couple of millennia later: “The heart needs education. Survival of humanity depends on the eduction of our children’s heart. 

Beautifully said. Why not start with ourselves – by listening. To search our own inside for the keys to true happiness … to live,  to love … and to grow.♥️

Versjon 2

4 Replies to “4 søstre og en middag …”

  1. Et godt innspill og en god vitamininnsprøyting en lørdag formiddag Hanne! Lett å kjenne seg igjen i mye av det som er beskrevet. Kanskje ha litt mer fokus på gasspedalen fremover – viktig å heie hverandre opp og frem 🙂 Alder har sjarm <3 Klem Inger

    1. Så sant Inger. Gass, og å velge mot fremfor komfort. Takk for inspirerende tilbakemelding. Gleder meg til middagskveld med dere om litt. Ha en super søndag. Med go’ klem. ♥️

  2. En god klem til dere alle fire søstre. De tre andre er heldige som har ei søster som er så flink til å omsette ord og tanker til tekst 🙂

Leave a Reply