Mannen fra Tel Aviv …

‘Å transformere en kvinne i burka til en kvinne i bikini, for så å tro at alt er som det skal være – går ikke’. Ordene satt som skuddsalver, og kom i en intim samtale med Guy. En helt vanlig lørdag morgen i Baveno.

Morgenstunden, den tid på døgnet vi tviholder på – også i saktere dager kalt ferie. Det å flytte seg fra det vante, hverdagslige, trygge – til nye steder ute i den store verden – er noe mange nordmenn har anledning til å gjøre fra barnsben av. I andre kulturer hvor muligheter og valg ikke er like tilgjengelig, blir det å søke opplevelser ofte noe eksotisk. Tilgjengelig for de få. 

Den første lørdagen i juni våknet vi spent uthvilte etter en deilig natts søvn. Opp og strekk med fuglene. Vann i ansiktet, en rask tannpuss, på med treningstøy og off we go. Deilig. Stille. Bølgene skvulper døsig mot land. Italiensk morgenliv er sakte. Nesten som ‘slow tv’ på sitt beste. Bongiorno smiles det blidt fra eldgamle skrotter som sitter med sigaren i munnviken. Fiskestangen er lett henslengt som en dupp i vannet. Mon tro om det er av gammel vane eller i håp om fangst?

Vi  fortsetter – åpne for nye innslag i ‘livets meny’. I rask gange løper blikket søkende avsted. Vakkert. Stoppe opp, knipse et motiv akk så vakkert. Dette må deles – med de kjære hjemme som ikke lenger flytter seg like lett som før. Men som lever med.

Etter en times tid vender vi tilbake mot hotellet. Frydefullt avslappet. Reset-knappen fungerer. Dette bittelille stedet ved Maggiore-sjøen våkner til liv. Liflige dufter strømmer mot oss fra en lokal kaffebar. Mmmm … en espresso double og en croissant. Nærmere det perfekte kan vi knapt komme.

Sakte tid – møte det lokale – det år reise. Vekst og verdier i seg selv. Å åpne for nye inntrykk gjøres best ved å ferdes litt utenfor masseturismen. I møte med det autentiske i de land vi ferdes. På akkurat denne lille kaffebaren møter jeg blikket til selve rastakongen i det vi setter oss ned. Et blikk og et smil blir til en lang innholdsrik samtale. Om valg, om kulturer, om muligheter – men også tilfeldigheter. Guy, en vaskekte israeler, med svarte levende øyne, en munn med fyldige lepper hvor ordene ramlet ut perlende fort, med et entusiastisk kroppspråk som får selv tyrefektere til å virke som statister. I en alder av 49 år har han en spennede historie å fortelle.  

Guy kommer fra et land som i tidligere år ikke ga rom for valg. Et land hvor vår kultur kontra deres kultur blir som forskjellen på esel og fly. En kultur hvor Far alltid sitter ved enden av bordet og følger med – er familiens overhode, respekt for generasjoner er selvsagt, hvor måltider blir delt, hvor ingen kjøper seg fra sakte tid og samtaler. Blant mangt annet. Tel Aviv ble tidlig et kulturelt fristed i forhold til store deler av den vestlige verden, gestikulerer Guy entusiastisk. Hvor homofiles rettigheter ble respektert, hvor kulturer levde – og lever – sammen i respekt, i et land med verdens første kvinnelige statsminister.

I ung alder satte Guy kurs mot USA og Los Angeles – med kun seg selv, en master i psykologi og et kamera. Skråsikker på at i en by med så mange som trenger ‘selvportretter’, kunne han lære seg å ta bilder gode nok til å livnære seg – i en startfase. Få arbeid, etablere et sivilisert, selvstendig liv i møte med mennesker.

Det gikk godt for Guy. Kameraet skulle bli hans venn lenge. Den urolige, litt rastløse kroppen vi møtte, hadde et innholdsrikt liv å se tilbake på. Hadde opplevd store deler av verden, møtt mennesker tett på – delt historiene. Som for de av oss med spesiell interesse for innmaten, det som gjør oss unike, er vitsen ved å ‘være til’.

Morgenen ble spesiell. Til og med min kjære Helge, den statute teknologen, tødde opp etterhvert. Fanget interesse for samtalen mellom den mørke rastamannen og sin blonde kone. To odde hoder med en felles energi og interesse for livets egentlige verdi – den gode samtalen.

Et møte som vil bli husket lenge. En inspirerende reise i valg, muligheter, mot og handlekraft. Forskjellen mellom å ha valg og å ta valg! Livets meny har fått nytt innhold takket være to magiske timer med mannen fra Tel Aviv. ♥️

[Klikk på bildene for større format.]

 

 

Likte du bloggen? Del gjerne. Takk 🍀

3 Replies to “Mannen fra Tel Aviv …”

  1. For en herlig start på dagen. En slik samtale gir mer forståelse for andre kulturer og tradisjoner og mulighet for å dele av egne. Påfyll av virkelige verdier. Så vakkert og innbydende landskap. Bare være til og nyte. Alt så levende og flott beskrevet – og jeg er imponert <3 Inger

Leave a Reply